Nova akademska godina, stari problemi

Posted: 7. September 2013. in Sindikat obrazovanja ASI
Tags:

Posle famozne rekonstrukcije Vlade, imamo novog ministra, ali je politika ostala nepromenjena. Nastavlja se sa antistudentskim reformama, pa će tako nesumnjiva posledica ovih novina biti manji broj studenata koji će uspeti da ispune uslove za budžet, kao i pad kriterijuma na ispitima. Obrazovanje će postati lošije, a i takvo će biti dostupno samo privilegovanoj manjini. Problem manjka novca u budžetu se rešava tako što se zakida „na manje bitnim“ stvarima, kao što su nauka i obrazovanje, dok se za vojsku, policiju i političare redovno izdvajaju ogromne svote – za parade žandarmerije, za hiljade službenih automobila, za nove avione, koji pojedinačno koštaju više nego školarina za celi univerzitet, kao i za uredno otplaćivanje spoljnog duga Kosova, koji se meri stotinama miliona evra.

Najnovija „bolonjska novina” koju su nam spremili iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja jeste odluka o smanjivanju broja ispitnih rokova sa šest na pet, kao i da se broj bodova potreban za upis studija na budžetu povećava sa 48 na 50. Takođe, predlog je da se naredne školske godine broj ispitnih rokova smanji na četiri i da budžet bude garantovan samo studentima koji sakupe svih 60 bodova. Pored toga, za trideset odsto su poskupeli domovi i menze na Univerzitetu u Novom Sadu, takse i razne druge dažbine na fakultetima rastu iz godine u godinu. Kao da to nije dovoljno, prosek za stipendije je podignut sa 8,5 na 9.

Na pojedinim fakultetima studentski parlamenti u saradnji sa SKONUS-om pokrenuli su peticije protiv ovih mera, kako bi nas uvukli u još jednu godinu cenkanja, nakon koje ćemo se naći u lošijoj situaciji nego danas, umesto da se borimo za kvalitetno i svima dostupno obrazovanje. Naravno, SKONUS je državna organizacija, koja se već godinama lažno predstavlja kao studentska – njeni članovi pokušavaju da naprave svoje karijere preko naših leđa i leđa naših roditelja. Oni su poznati po tome što za svaki ozbiljan pokušaj borbe za studentska prava tvrde da je „nerealan”, što nakon njihovih pregovora sa svojim partijskim drugovima iz ministarstva izlaze pred studente sa trulim kompromisima, tvrdeći da su studenti pobedili, i što sabotiraju svaki dalji vid studentske borbe.

Studentski parlamenti i SKONUS sada su pod pritiskom nezadovoljne studentske baze primorani da se uključe u studentske borbe. Prave peticije ne bi li amortizovali studentski bes i spasili državu od ozbiljnih studetskih protesta koji bi imali potencijal da zapravo promene situaciju u kojoj se nalazi visoko obrazovanje u Srbiji. Ipak, ne treba da ignorišemo ove inicijative zvaničnih studentskih predstavničkih tela. Štaviše, moramo da se uključimo u borbu insistirajući na studentskom samoorganizovanju, svako na svom fakultetu. Moramo da preuzmemo stvar u svoje ruke da bismo mogli konačno da se izborimo za kvalitetno i svima dostupno obrazovanje. To možemo postići jedino organizovani u borbene slobodarske sindikate. Sindikat obrazovanja ASI jedini je takav sindikat u ovoj zemlji. Priključi se borbi!

Sindikat obrazovanja
Anarhosindikalistička inicijativa

Advertisements

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s