Rektor pokušava da naruši autonomiju Univerziteta!

Posted: 21. October 2011. in Sindikat obrazovanja ASI
Tags: , , , , ,

Rektor Beogradskog Univerziteta Branko Kovačević je danas posredstvom medija pozvao policiju da reaguje i razbije studentsku blokadu Filološkog fakulteta! Iako je svima jasno da rektor preti praznom puškom, te da ne postoji čak ni pravno utemeljenje za njegov poziv, njegove izjave, kao i izjave aktivista vladajućih partija – studentskih birokrata iz SKONUS-a, dobro ocrtavaju stanje na univerzitetima u Srbiji.

Besramno naplaćujući ogromne školarine studentima, bivši član revizionističkog Saveza komunista, Kovačević, spreman je da zajedno sa svojom klikom daje izjave da „Studenti oslobođeni školarine žive tačno u komunizmu, jer za njih je školovanje bukvalno besplatno, jer ih mi častimo.” Kako izgleda taj „komunizam“ najbolje znaju studenti i njihovi roditelji koji papreno plaćaju loše i nekvalitetno obrazovanje. Licemerju i gluposti cele situacije doprinosi činjenica da su se upravo Kovačević i njegova kamarila školovali BESPLATNO u prethodnom sistemu, a sada sprečavaju studente da imaju ista prava.

I dok se Kovačeviću priviđaju različite levičarske organizacije koje „stoje“ iza blokada i protesta, i u najboljem Miloševićevom stilu ponavlja laž o šačici studenata koji učestvuju u blokadama, obaveštavamo javnost da blokade organizuje isključivo studentski Zbor/Plenum – telo u kome svi zainteresovani studenti imaju jednako pravo glasa – i da je samo on legitiman predstavnik i organizator akcija studenata na blokiranim fakultetima. Blokade fakulteta su socijalnog karaktera i nisu pod kontrolom političkih organizacija, u blokadama učestvuju studenti koji su dirketno ugroženi sramno visokim dažbinama koje su im nametnute, kao i njihove kolege koje se sa njima solidarišu.

Da je ovo još jedna od provokacija uprave, kazuje i činjenica da je juče u zgradu Filološkog fakulteta ušao PR Univerziteta u Beogradu, koji je pokušavao da legitimiše studente, zahtevajući lične karte. On se unosio u lice studentima, vređao i pretio u pokušaju da isprovocira studente da ga prebiju, kako bi to iskoristio za diskreditovanje protesta. Umesto nasedanja na provokaciju, studenti su ga ismejali. Autonomija univerziteta kao civilizacijska tekovina je nešto što je neotuđivo pravo svih fakulteta, profesora i studenata, i sama prazna najava upada policije pokazuje koliko je uprava spremna da nisko ode da bi bila u stanju da nastavi svoju pljačku.

Zastrašivanja studenata neće proći!

Sindikat obrazovanja
beogradske lokane grupe
Anarhosindikalističke inicijative

http://inicijativa.org/tiki/art2677

Advertisements

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s